Багато продуктів харчування в Україні продовжують дорожчати, незважаючи на те, що ціни практично досягли європейського рівня

В Україні випереджальними темпами дорожчають продукти харчування. Якщо в середньому за 2018 рік зростання цін (показник інфляції) становив трохи менше 10%, то на окремі продовольчі товари збільшення цін відбулося на 20% і більше, пише «Апостроф».

Як писав раніше «Апостроф», цього літа не радували ціни на овочі та фрукти, що в основному пов’язано з несприятливими погодними умовами — значні обсяги урожаю загинули через квітневі заморозки і липневі дощі. Але дорожчає не тільки те, що, як то кажуть, з грядки.

Плюс і мінус

За словами аналітика інвестиційної компанії Concorde Capital Андрія Передерея, ціни на продовольчі товари за рік — червень 2018 року до червня 2019 рік (даних за липень поки немає) — в середньому зросли на 18%. «Лідером зі зростання ціни стала цибуля. Вона здорожчала в середньому по країні в 2,4 рази, порівняно з минулим роком», — сказав експерт. Також за рік сильно подорожчав хліб — на 24%.

Але деякі продукти, навпаки, дешевшали. У першу чергу, це яйця, які, за словами Андрія Передерея, за рік впали в ціні на 43%. Також порівняно з червнем 2018 року подешевшали морква і капуста (на 10% і 16% відповідно). «Зниження цін на овочеву продукцію було зумовлено появою в продажу товарів нового урожаю, а також високою ціною в минулому році. Падіння цін на яйця було зумовлено низьким рівнем попиту на внутрішньому ринку, в той час як темп зростання експорту був невеликим», — розповів фахівець.

Традиційно в серпні в Україні падають ціни на сезонні овочі та фрукти. Цього можна було б  очікувати і в нинішньому році.  Але початок місяця видався досить дощовим, а тому, не виключено, що довгоочікуваного «цінопаду» не буде.

Але, навіть якщо до кінця літа погода реабілітується, і «сезонка», як прогнозувалося, подешевшає, вже з вересня неминуче почнеться зростання цін практично по всіх позиціях, починаючи з так званого борщового набору. І не тільки.

Непредвиборная гречка

Експерти одностайні в тому, що до кінця року варто очікувати подорожчання гречки. За словами директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, останнім часом вона була дуже дешевою, плюс зіграв фактор імпорту з Росії. «Єдиний продукт, який у Росії дешевше, ніж у нас, — це гречка, десь на 30%, і це збивало ціни на внутрішньому ринку», — розповів експерт. Але незабаром ціна на гречку почне рости, тому що багато українських фермерів перестануть її сіяти, додав він.

Виконавчий директор «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин у розмові з виданням зазначив, що в нинішньому році гречки посадили на 60% менше, ніж у 2018 році. «Разом з цукром це — єдині продукти, які за останні три роки не росли в ціні, а зменшувалися. Посівні площі під цукровий буряк скоротилися на 20%, і ціна на цукор, напевно, теж піде вгору, несильно, але піде — на 10-15%, може, навіть на 20%. Гречка подорожчає на 40-50%. Але 40 гривень/кілограм не буде (у 2011 році ціна гречки в роздрібній торгівлі перевалила за 40 гривень/кілограм)», — сказав експерт.

За словами Олексія Дорошенка, також будуть дорожчати такі крупи, як горох, перловка, тому що «на них є великий попит, так як це найдешевша їжа». Але буде дешевшати пшонка. «Зараз ціна на неї просто захмарна — 27-30 гривень/кілограм, і це — дикість, тому що раніше пшонка була найдешевшою кашею, а тепер це — самий шик, і її можна в ресторанах подавати як страву для еліти», — не без сарказму зауважив Дорошенко, додавши, що в цьому році пшонки посіяли значно більше, ніж у минулому, і її ціна буде, швидше за все, нижче, ніж гречки.

Хлібне місце

Із упевненістю можна сказати, що продовжить дорожчати хліб, ціни на який в Україні вже вище, ніж в Польщі і Литві. За словами Олега Пендзина, зростання цін на нього становитиме 1-1,5% на місяць.

«Вони і зараз збільшуються, — додає Олексій Дорошенко. — Ми бачимо, що кожен місяць ціна на найдешевші сорти хліба, так званого соціального, на 30-40 копійок за кілограм зростає — на буханці, звичайно, це менше, так як вона може бути 600-700 грамів». При цьому, за його словами, чорний хліб буде дорожчати більш високими темпами — по 40-50 копійок/кілограм, тому що зараз в Україні недостатньо власного жита (його засіяли в менших обсягах), а за кордоном його ціна вище.

Не до кінця зрозуміла ситуація з яйцями. З одного боку, як розповів Андрій Передерей, в середині липня ціна пропозиції від виробників зросла до 1,61 гривні/штука, хоча в червні середня ціна була 0,74 гривні/штука, тобто збільшилася більш ніж удвічі, в зв’язку з чим до кінця літа також можна очікувати подорожчання. З іншого боку, зазначає Олексій Дорошенко, зараз спостерігається перевиробництво яєць, до того ж є проблеми з їх експортом, наприклад в Литву, так як там нібито на українських яйцях знайшли сальмонелу, а через це буде насичуватися внутрішній ринок, і ціни в серпні і, може, навіть у вересні будуть падати.

Закордон нам допоможе?

«Європейські» ціни в Україні вже не тільки на хліб. «Ми практично доповзли до європейських цін за основними видами продовольства. Сьогодні українська соняшникова олія в Іспанії коштує дешевше, ніж в Україні, — каже Олег Пендзин. — Там, де є ще запас, там йде зростання, де вже європейська ціна, якщо починає щось рости, відразу ж відкривається імпорт». Так, за його словами, навесні в Україні імпортувалася цибуля з Казахстану, тому що в листопаді 2018 року ми вивезли всю цибулю в Європу через неврожай, викликаний сильними дощами.

Але не всі товари можна імпортувати. Зокрема, молоко і молочні продукти, хіба що за винятком сиру. Олексій Дорошенко зазначив, що зараз у вітчизняних магазинах досить багато європейських сирів, які збивають ціни на українському ринку. Але інші молочні продукти — кефір, сметана, власне молоко, будуть дорожчати, хоча молочка «і так вже надзвичайно дорога порівняно з Європою». «Ціна молока в Польщі вже останній рік вдвічі нижче, ніж в Україні, а в Литві воно ще дешевше», — говорить Дорошенко.

Пов’язано це з невеликими термінами зберігання таких товарів. «На митниці машину можуть зупинити, і незрозуміло, скільки вона там простоїть. Тому молоко, кефір, сметана — на жаль, це буде плюс 20-30 копійок за кілограм або літр щомісяця до кінця року. Відсутність конкуренції призводить до того, що ціна як росла, так і буде рости в найближчі роки», — резюмував експерт.

джерело: Апостроф