Хурма — популярний в Україні екзотичний плід з незвичайним смаком. Його рекомендують дієтологи, медики, і дійсно, в хурма має корисні властивості. Однак мало хто знає про протипоказання

Кому не можна їсти хурму

Як повідомляє «Хвиля», в першу чергу, саме банальне — хурму не можна включати в раціон тим, у кого є індивідуальна непереносимість або може проявитися алергічна реакція. Другий нюанс, про який потрібно пам’ятати: солодка, м’яка і трохи переспелая хурма покращує роботу шлунково-кишкового тракту, в той час як в’язка і недозрілі діє скрепляюще. Від хурми варто утриматися тим, що недавно переніс операцію в районі живота.

Велика небезпека: надмірне вживання хурми може спровокувати утворення безоарів в шлунку-тобто, щільних грудок з волокон, які містяться в структурі плода.

Люди, що живуть з цукровим діабетом, повинні бути гранично обережні з хурмою, так як вона містить велику кількість фруктози.

Також хурму не радять людям, у яких виявлена хвороба нирок або сечового міхура, так як хурма провокує часте сечовипускання.

Корисні властивості хурми

Звичайно, не варто забувати, що у фрукта є ряд корисних властивостей.

Раціональне введення в харчування хурми надасть позитивний результат на зовнішній вигляд: шкіра позбутися від сухості, тріщин, а слизові оболонки – від запалень.

Вітаміни групи B забезпечать підтримку нервової системи людини. Як результат, сон стане міцнішим, а вдень покращиться концентрація на завданнях.

Не варто забувати, що хурма — багате джерело клітковини (на 100 грам – 3,6 грама харчових волокон), яка корисна для мікрофлори кишечника, зміцнює його імунітет, а ще корисна при хронічних запаленнях кишечника.

джерело: Хвиля