Порція на одного обійдеться в 11 грн, але експерти обіцяють зниження вартості через здешевлення овочів

Аналітики Української аграрної конфедерації підрахували, що за рік окрошка подорожчала на 23%. Це більше ніж в липні 2017-го: тоді ціни зросли на 18%. У грошах трилітрова каструлялітнього овочевого супу, якої вистачить на шістьох, коштує майже 67 грн, повідомляє газета «Сегодня».

Як роз’яснила нам аналітик УАК Неля Онищенко, за рік найбільше подорожчали яйця, ціна яких зросла на 89,7%. Якщо у 2017-му десяток можна було купити за 12,7 грн, то тепер він коштує 24,1 грн.

Основна причина — наші виробники почали експортувати яйця у ЄС, де їх вартість набагато вище, ніж в Україні, що вплинуло на рівень внутрішніх цін. На другому місці зелена цибуля, вартість його за рік зросла на 78% — до 40 грн/кг. Маємо також річне подорожчання молочних продуктів — сметани (+27%) і кефіру (+24,4%).

На зростання ціни молочки вплинуло збільшення витрат на корми для худоби, зниження виробництва молока, зростання доходів населення. На 21,7% піднялася ціна курятини, тепер за кг курячої тушки потрібно викласти 53–54 грн. Також на 14,7% подорожчала мінеральна вода, на 14,3% — кріп. Ціну трохи стримали огірки (–38%) і картопля (–23,5%).

За словами експерта, до кінця літа окрошка стане доступнішою— очікується традиційне зниження цін на овочі.

джерело: Сегодня.